Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

27 januari 2016

Onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan op latere leeftijd - boeken 'Kleine Maurits', Bert Leuwe en 'Een zusje in de oorlog', Jacco Sandstra - Joden - wo2


 

Onderduikperiode en jonge kinderen - Tweede Wereldoorlog

Twee recent gepubliceerde 'oorlogs'boeken, die ik nog niet las maar wel alvast wil tippen. Interessant voor therapeuten die werken met Joodse cliënten op hoge leeftijd die in hun vroege kindertijd (als baby of peuter) moesten onderduiken tijdens de oorlog, en voor reïncarnatietherapeuten die cliënten helpen bij het emotioneel verwerken van onderduikperiodes in vorige levens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Thematiek: hoe onderduiken, stil zijn en niet zichtbaar mogen zijn op hele jonge leeftijd, emotioneel en gedragsmatig kan nawerken.

Een zusje in de oorlog - Jacco Sandstra - boek

Op deze webpagina vind je uitgebreide informatie over het boek 'Een zusje in de oorlog' van Jacco Sandstra. In dit boek gaat het om Ineke, het Joodse pleegzusje van de vader (Theo) van Jacco. Vanaf augustus 1943 tot net na de oorlog, zat ze als peuter ondergedoken bij de grootouders van Jacco. 
Documenten - afkomstig uit de nalatenschap van zijn oma - die de auteur gebruikte bij het samenstellen van dit boek, geven een goed beeld van het dagelijkse leven tijdens en direct na de oorlog. Denk daarbij aan correspondentie met mensen uit het verzet, brieven van de ouders van Ineke, en van familie en vrienden die zich het lot van Theo en Ineke aantrokken.
'Een zusje in de oorlog', Jacco Sandstra (2013) | Uitgeverij Biblioscope, Utrecht | ISBN 9789462283411, 167 blz.| 17,50 euro | www.knooppuntonderwijs.nl |

Kleine Maurits - Bertje Leuw - boek


Deze novelle van Bertje Leuw is een literaire vertelling gebaseerd op een Joodse familiegeschiedenis. De focus ligt in dit boek op doofheid, gebarentaal en (mis)communicatie.
In 1943 wordt een doof jongetje geboren in een Amsterdams Joods gezin, Maurits. Als hij acht maanden oud is, moet hij onderduiken op een adres in Limburg. Na de oorlog wordt hij herenigd met zijn ouders en beide zusjes, die hij niet (her)kent. Communicatie via taal ontbreekt, het is moeilijk uit te leggen aan de jongen wat en waarom er allemaal gebeurd is. Als Maurits ouder wordt, gaat hij naar een dovenschool waar hij leert liplezen en -spreken. Over de oorlog heeft men het verder niet meer in het gezin.
Het verhaal, dat heen-en-weer gaat in de tijd, wordt verteld door de jongste zus van Maurits. 
Er zijn weinig oorlogs-/onderduikboeken waarin doofheid aan bod komt. Volgens mij is dit ook een mooie novelle voor therapeuten en coaches die werken met gebarentaal en/of dove cliënten.
'Kleine Maurits, een oorlogsverhaal in gebaren', Bertje Leuw | ISBN 9789461536914, 104 blz. | 17,95 euro | Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2015

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl