Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

26 juni 2017

Veerkracht opbouwen na tegenspoed, hoe doe je dat? - Boek 'Optie B' - Sheryl Sandberg en Adam Grant - boekrecensie

Opkrabbelen na tegenslag, boek 'Optie B'
van Sheryl Sandberg & Adam Grant

Niemand ontsnapt aan tegenslagen in het leven - boek 'Optie B'

Van Lev., het non-fictie fonds van Bruna, ontving ik het nieuwe boek 'Optie B', geschreven door Sheryl Sandberg en Adam Grant. Voor dit blog recenseer ik namelijk regelmatig boeken die in het verlengde liggen van mijn vak als regressietherapeut. 
Van 'Optie B' las ik niet meteen alle hoofdstukken achter elkaar want het levensverhaal van de auteur is nogal heftig. Sheryl Sandberg vertelt over het hartverscheurende moment dat haar man, Dave Goldberg, volkomen plotseling overlijdt. Ze blijft achter met twee jonge kinderen, kapot van verdriet. "Niemand van ons kan ontsnappen aan verdriet, verlies of teleurstelling. Daarom is de beste oplossing je optie B te vinden." Plan A, een gelukkig leven samen met haar partner, is voorbij. Blijft over, plan B. Langzaam, heel langzaam krabbelt ze overeind om het leven met haar kinderen op te pakken. Dat proces brengt ze uitstekend in kaart met mede-auteur psycholoog Adam Grant, een van de vrienden die haar hielp om met haar verdriet en wanhoop om te gaan. Het is gelukkig geen zielig boek geworden, maar een krachtig boek over veerkracht en doorgaan met het leven. Iedereen maakt tegenslagen mee, groot en klein. Het leven is nooit helemaal perfect. Hoe je daarmee omgaat, kun je leren.
Ik geef 'Optie B' als cijfer een 8,5. Absoluut een aanrader om te lezen!

Wat ik goed, leuk en informatief vind aan 'Optie B'

- Het is een goed boek en prima vertaald vanuit het Amerikaans door Catalien en Willem van Paassen.
- Niet alleen geschikt voor therapeuten en coaches in de hulpverlening en rouwverwerking (grote hoeveelheid informatie over hoe je om kunt gaan met verlies, tips, adviezen), maar ook voor jonge weduwen en alleenstaande vrouwen met jonge kinderen.
- Ondanks vele dramatische voorbeelden met betrekking tot verlies, verdriet, rouw, is het een optimistisch boek over veerkracht en weer opkrabbelen, niet bij de pakken neerzitten.
- Af en toe verwijzingen naar Joodse gebruiken en tradities, bijv. over rouwperiodes (blz. 26).
- Ouderdom, ziekte en verlies zijn onvermijdelijk in het leven. Dat geldt voor iedereen. Tegenwoordig lijkt alles in onze maatschappij 'maakbaar' en moeten we vooral gelukkig zijn. Twintigers en dertigers vergeten wel eens dat verdriet iedereen kan treffen en dat tegenslagen ook bij het leven horen.
- Veerkracht komt voort uit onszelf maar ook dankzij steun van buitenaf. 
- Gevarieerde voorbeelden van situaties die ons allemaal kunnen overkomen, dus niet alleen het weduwschap wordt besproken.
- Voorbeelden van hoe naasten de plank mis kunnen slaan, onbedoeld, door net het verkeerde te zeggen tegen iemand die in een rouwfase zit. Hoe doe je het dan wel goed? Ook dat wordt besproken.
- De inhoud van 'Optie B' is onderbouwd met veel wetenschappelijke informatie, gelukkig in leesbare taal, met subtiele noten naar - een enorme index - achterin het boek. Tijdens het lezen storen de verwijzingen niet. Mocht je 'verder willen speuren' naar bepaalde onderzoeken die genoemd worden, dan kun je dat makkelijk achterin terugvinden.
- In genoemde wetenschappelijke onderzoeksvoorbeelden wordt soms gerefereerd aan Nederland en Europa. Zo krijg je als lezer het gevoel dat je ook 'meedoet' ipv dat het alleen om Amerika draait.
- Posttraumatische groei versus posttraumatische stress.
- Aandacht voor spiritualiteit, religie en zingeving in het leven (“Een treffen met de dood kan een nieuw leven tot gevolg hebben”, blz 107).
- De meerwaarde van ervaringsdeskundigen (blz. 44 en 109). "Mensen die met tegenslagen te kampen hebben gehad, hebben doorgaans meer mededogen met anderen die lijden."
- Ondanks 'drama en ellende' is het toch een positief boek voor iedereen die tegenslagen ervaart in het leven en niet bij de pakken neer wil blijven zitten.
- Sheryl benoemt haar eigen schuld- en schaamtegevoelens, en die van anderen. Het is moeilijk na tegenslag weer plezier te maken. 
- Moderne, recente voorbeelden (uit 2015, 2016) met betrekking tot trauma's die vluchtelingen oplopen, situaties rondom homoseksualiteit (blz. 87: "We moeten ook af van de ouderwetse aanname dat kinderen twee heteroseksuele ouders hebben"), haat, racisme, genocide, én collectieve veerkracht.
- Er zijn vele manieren om te rouwen en te troosten.
- Leer kinderen dat groei gepaard gaat met moeilijkheden, dat ze enige controle hebben over hun eigen leven, dat ze kunnen leren van mislukkingen, dat ze ertoe doen als mens en dat ze een levenskracht bezitten waar ze op kunnen vertouwen, kracht die ze met anderen kunnen delen.
- Nut van slaap.
- Auteur erkent haar eigen gemaakte fouten, durft voorbeelden te geven en stelt zich kwetsbaar op, dat is prettig en herkenbaar voor de lezer.
- Sommige mensen hanteren na een trauma (galgen)humor om overeind te blijven, anderen vinden dat ongepast. Sheryl geeft ook daar voorbeelden van.
- Hoofdstuk 9 'Leren van fouten op je werk' is geschikt voor managers van bedrijven. Medewerkers worden productiever door openheid over problemen. Het kost tijd en energie om dingen te verbergen die fout zijn gegaan. 

Overeenkomsten met regressie- en reïncarnatietherapie

Herkenning voor regressie- en reïncarnatietherapeuten: 
- Blz. 72 "Hoewel we soms moeilijk afkomen van schuldgevoelens, zorgen ze ervoor dat we blijven proberen ons te verbeteren. Mensen worden gemotiveerd om de fouten uit hun verleden te herstellen en in de toekomst betere keuzes te maken."
- Blz. 107: "Vaak nemen overlevenden als ze aan hun sterfelijkheid zijn herinnerd hun prioriteiten opnieuw onder de loep, wat in enkele gevallen tot groei leidt. Een treffen met de dood kan een nieuw leven tot gevolg hebben." Collega's zullen ook dit herkennen ten aanzien van het werken met inzichten uit voorbije levens of het afronden van sterfervaringen en trauma's in vorige levens.
- Psychologisch onderzoek leerde: "Nadat mensen hebben teruggedacht aan een gebeurtenis voelen ze zich doorgaans vrolijker en meer verbonden met anderen. Ze vinden hun leven vaak zinvoller en zijn gemotiveerd om voor een betere toekomst te zorgen. In plaats van de pijnlijke mijlpalen uit het verleden te negeren, doen we er beter aan die in het heden te markeren." (blz. 146)
- Werken met woede uiten via ballonnen, blz. 153.
- Ik let zelf veel op taal. Wanneer Sheryl Sandberg haar privétrauma beschrijft, doet ze dit veelal aan de hand van 'watertermen' (een dam die op springen staat, reddingsboei, wegzinken, tastend naar een reddingslijn boven leegte, kopje onder gaan, meegesleurd worden, het overspoelt me als een golf, verdriet neemt weer af als een getij). Interessant voor reïncarnatietherapeuten, mogelijk is hier nog een vorig leven mee verbonden (verdrinking).

Wat ik minder vind aan 'Optie B'

- Minder geschikt om te lezen als je zelf aan het begin staat van een rouwfase. Dan komt de boodschap van 'Optie B' niet binnen.
- De auteur werkt of heeft gewerkt bij het bedrijf Facebook en is bevriend met de oprichter Mark Zuckerberg (blz. 79: "Marks mededogen zette me op het pad in de richting van mededogen met mezelf. Ik ben enorm dankbaar dat ik een baas heb die zoveel steun biedt, en ik besef dat lang niet iedereen dat heeft.) De keren dat ze de organisatie Facebook noemt, komt dat een tikkeltje 'haleluja-achtig' over, maar misschien is dat typisch Amerikaans, het ophemelen van...
- Het woord ‘onbevattelijks’ (blz. 42 en 123), 'wat niet te bevatten is'. Rare vertaling.
- Veel oneliners, overigens wel goed verspreid door het hele boek (blz. 101 "In voorspoed kennen onze vrienden ons. In tegenspoed kennen we onze vrienden.")
- Pas ergens bij blz. 90 kruipt de auteur uit haar slachtofferrol (blz. 94 "Als je niet ziet dat groei mogelijk is, ga je die niet vinden").
- Ik mis een foto van de overleden echtgenoot van Cheryl, Dave. Juist omdat een groot deel van het boek over hem gaat.

Website - organisatie voor hulp - www.optionBorg.com

Alle inkomsten die voortkomen uit dit boek doneert Sheryl Sandberg aan een organisatie die mensen helpt om veerkracht op te bouwen en kracht te vinden in tijden van tegenspoed. Op Facebook - Option B Community en de website www.optionB.org vind je verhalen van anderen die na verlies, ziekte, misbruik, tegenspoed, rouw enz. hun veerkracht weer hebben opgebouwd.

'Optie B, confronteer tegenslag, bouw veerkracht, en vind geluk" | Sheryl Sandberg en Adam Grant | 252 pagina’s | Prijs 19,99 euro | ISBN 9789400508583 | ook verkrijgbaar als ebook voor 13,99 | Leesfragment boek | 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/blogger/auteur
www.mariannenotschaele.nl