Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

20 december 2013

The Christmas Tree - kerstfilm voor regressietherapeuten

'Tree', van klein kerstboompje tot Dé Boom
Romantische kerstfilms

Ik hou van romantische kerstfilms, met veel liefde, romantiek en een goede afloop.
Persoonlijke feel good Xmas movies, films die ik met plezier ieder jaar opnieuw bekijk zijn: While you were sleeping, The Christmas List, Love Actually, Serendipity en met stip op 1: The Christmas Tree.


Tv-film 'The Christmas Tree' - 1996
The Christmas Tree is een lieve, brave, romantische film, én wat mij betreft een tearjerker van jewelste. Totnutoe heb ik alle keren dat ik de film zag een doos tissues leeggesnotterd bij sommige scènes.

Het verhaal van de non en de naaldboom: Tree

Een oude non, Sister Anthony (gespeeld door Julie Harris) brengt haar dagen door met het liefdevol verzorgen van planten in een glazen kas, nabij een klooster.
Als klein meisje kwam ze in dit klooster terecht en werd ze opgevoed door de nonnen die er leefden en werkten. Na een ongelukkige liefde trad ze als jonge vrouw zelf toe tot de kloosterorde. In tijden dat ze troost zocht en zoekt, doet ze dat bij haar lievelingsnaaldboom Tree.

Tuinier Richard Reilly (gespeeld door Andrew McCarthy) heeft voor een belangrijke jaarlijkse kerstviering zijn oog laten vallen op de naaldboom van Sister Anthony. Juist deze prachtige, grote kerstboom wil hij hebben om in New York met kerst neer te zetten bij het Rockefeller Center. De traditie wil dat daar ieder jaar op 25 december de mooiste boom van het land staat mét prachtige kerstverlichting.

Mother Superior vindt dat de tuinier goedkeuring moet vragen aan Sister Anthony. Het is min of meer haar boom. Zij mag bepalen of Tree wel of niet wordt omgehakt. Vervolgens zet de zakelijke Richard alles op alles om de vriendelijke oude vrouw te overtuigen Tree af te staan.
Dat gaat niet zomaar.

De oude non vertelt aan de tuinier wat de boom voor haar heeft betekend en nog steeds betekent. In flashbacks komen we als kijker meer te weten over het leven van de non, als kind, als jonge vrouw en waarom ze in het klooster belandde.
Dankzij hun gesprekken komt de tuinier in contact met zijn emoties en wordt hij zachter van aard, iets wat de relatie met zijn vriendin ten goede komt, en ontdekt Sister Anthony de betekenis van vage jeugdherinneringen aan 'een ster op een kerstboom'. Ondertussen fungeert Tree als metafoor voor leven, ouderdom en sterven.
Een mooie kerstfilm!


Ontknoping van de film: een aanrader voor regressietherapeuten

Voor wie? 'The Christmas Tree' kijken via YouTube

Hooggevoelige personen zullen merken dat deze kerstfilm met veel liefde voor mensen, relaties en de natuur is gemaakt. Actrice Julie Harris speelt een glansrol als geloofwaardige non die de kijker regelmatig weet te ontroeren.
Regressietherapeuten zullen de film zeker waarderen vanwege de boeiende verhaallijn ten aanzien van jeugdherinneringen, flashbacks en de verrassende ontknoping op het einde van de film.

Update dec. 2015: De film is niet op dvd verschenen in Europa. Lange tijd was de film gratis te bekijken via YouTube, maar ik zie nu dat de film verwijderd is. Jammer. Misschien kun je via dit linkje toch een indruk krijgen.

Ik wens alle Blog-lezers mooie kerstdagen toe!


Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut
www.vorigelevens.nl

13 december 2013

Film 'Edge of Tomorrow' met Tom Cruise en Emily Blunt - thema: leef, sterf en herhaal (reïncarnatie)

Film 'Edge of Tomorrow' live, die, repeat
Edge of Tomorrow

In 2014 verschijnt een nieuwe film met Tom Cruise en Emily Blunt: Edge of Tomorrow (info/trailer).
Nu ben ik zelf niet zo'n fan van Tom Cruise en ook niet van extreme oorlogs- of gevechtfilms, al helemaal niet met robotachtige aliens, maar ik denk wel dat ik deze film ga bekijken als-t-ie in 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien is.
Ik bekeek de filmtrailer en ik vermoed dat deze film interessant kan zijn voor mensen die vorige levens hebben gehad als soldaat ten tijde van de invasie van Normandië (wo2/krijtrotsen) of vorige levens als soldaat in Amerika in de jaren 1950-1960. De regisseur heeft scènes gebruikt die hier mogelijk aan refereren.

Leef, sterf, herhaal

Het thema van 'Edge of Tomorrow' is: live - die - repeat! (time loop, fighting all over again).
In de trailer zag ik enkele filmfragmenten die mogelijk verband kunnen houden met de reïncarnatiegedachte: leef, sterf en herhaal... net zolang tot je begrijpt waarom je leeft en waarom je bepaalde personen steeds opnieuw tegenkomt in andere gedaantes.
Dus, ik zet deze film op mijn 'te kijken lijstje voor 2014'.

Voor meer tips over films met het reïncarnatiethema: zet 'film' in het zoekfilter van dit blog.

Vorige levens en strijd leveren

Interesse in boeken over vorige levens, reïncarnatie en soldaten? Kijk bij praktijkverhalen 'oorlog' op mijn website www.vorigelevens.nl, en mijn boek 'Diehards in de war', of zet 'ww2' in het zoekfilter van dit blog.
Heel veel mensen herhalen een gevechtsthema, zonder zich te realiseren dat dit met vorige levens te maken kan hebben...

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl

11 december 2013

Karma is a bitch - hoe zit dat? - reïncarnatie


What goes around, comes around
Karma-spreuken

Op Facebook zie ik veel tegeltjeswijsheden voorbijkomen in de vorm van spirituele spreuken die opgeleukt worden met foto's of strips.
Een voorbeeldje daarvan zie je hierboven: What goes around, comes around, een moderne variant op het bijbelse Wat je zaait, zul je oogsten.

Humoristische kijk op karma
Karma is a bitch

Gisteren vroeg iemand me: "Wat betekent Karma is a bitch?"
Bitch heeft meerdere betekenissen: vrouwelijke hond (teef), maar ook kreng, slet, snol, heks, viswijf, haaibaai enz. Bitchy staat voor hatelijk. Niet echt (vrouw)vriendelijk, dus :).
Wanneer je karma beschouwt als straf: als je iets verkeerd doet, krijg je dat terug (oog om oog, tand om tand), dan kan karma negatief aanvoelen: karma is a bitch.

Karma, je krijgt wat je toekomt
Zie je karma niet als straf, maar meer als leermiddel of groeimogelijkheid, dan zul je de uitspraak Karma is a bitch waarschijnlijk niet gebruiken.
"Karma" is een woord uit het Sanskriet dat handeling, aktie of daad betekent, en niet per se 'daden hebben (negatieve) gevolgen'.

Vriendelijke kijk op karma

In zowel het Hindoeïsme als het Boeddhisme duidt karma op actie én reactie. Er is geen God die straft of beloont, maar een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen; acties en reacties strekken zich uit over meerdere levens.
Je huidige leven is een soort optelsom van wat je ooit hebt gedaan in voorbije levens, en hoe je nú acteert, beïnvloedt levens die nog gaan komen. Acties (daden) geven richting.
Tussen goed en slecht bestaan veel tussenvarianten. Het is niet altijd zwart-wit, niet altijd dader/slachtoffer. De kosmos is ons vriendelijk gezind ten aanzien van levenslessen. We leren met vallen en opstaan. Karma is your friend, is misschien wel een betere spreuk.

Karma, wel of niet een vriend?

Inzichten uit vorige levens

Wil je meer lezen over hoe handelingen uit voorbije levens ons huidige leven nog steeds kunnen beïnvloeden? Lees dan een van mijn boeken. 
Daarin vertel ik aan de hand van praktijkvoorbeelden (reïncarnatietherapie/werken met inzichten uit vorige levens) hoe het kan zitten met oorzaak en gevolg, dader- en slachtofferlevens, o.a. in de boeken 'Waarom Esther geen Robinson werd' en 'Diehards in de war'.

Gratis e-boeken met reïncarnatieverhalen

Op www.vorigelevens.nl vind je informatie over boeken als 'Hé, waar ken ik je van?' en 'Lichte zeden onder de zoden' waarin vele voorbeeldverhalen uit de praktijk staan over o.a. karmische relaties.
Je kunt daar ook gratis e-boeken downloaden, zoals het luchtig geschreven e-book 'Ben jij een koekje van eigen deeg?' over vorige levens én koekjes(recepten), 'Vintage Life' over mode & vorige levens of het nieuwste e-book 'Liefs uit... oud Egypte'.


 
Gratis e-boeken downloaden op www.vorigelevens.nl
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl


10 december 2013

Schaduw van de Tijd - Jen Minkman - roman over liefde, romantiek en (indianen) vorige levens

 
 
Roman 'Schaduw van de Tijd' - Jen Minkman

'Schaduw van de Tijd' - spirituele romantiek

In de Relax-reeks van Uitgeverij Ellessy verscheen een nieuw boek van de Nederlandse schrijfster Jen Minkman: 'Schaduw van de Tijd', een spirituele/paranormale liefdesroman (zie boektrailer).

'Schaduw van de Tijd', volgens de achterflaptekst: "een bijzondere en boeiende, spannende spirituele/paranormale roman met veel romantiek" maakt deze belofte zeker waar.
De dikke roman leest gemakkelijk weg, het romantische liefdesverhaal met een bovennatuurlijk tintje zit goed in elkaar en de ontknoping blijft spannend tot het einde. Ik ben bekend met paranormale ervaringen en werken met vorige levens, maar toch bezorgde de roman me een flink aantal uren aangenaam vertoeven in een andere werkelijkheid.

Waar gaat deze roman over?

"Hannah is helemaal klaar voor een heerlijk rustige zomer na haar eerste werkjaar op een middelbare school. Samen met haar broer Ben gaat ze naar het vakantiehuisje van hun moeder in Arizona.
Daar loopt ze Josh, de oude jeugdvriend van Ben, na jaren weer tegen het lijf.
De kleine jongen uit het Navajo-reservaat is plotseling niet zo klein meer, en Hannah voelt meer voor de volwassen Josh dan alleen maar vriendschap.
Maar al snel is het gedaan met de rust. Nacht na nacht wordt Hannah geplaagd door vreemde nachtmerries over het verleden van de Navajo's en griezelige schimmen die haar achtervolgen.
De schaduwen komen steeds dichterbij... en waarom komt Josh ook steeds in haar dromen voor?
Soms is het verleden nog niet echt voorbij."
Tekst achterflap: 'Schaduw van de Tijd', ISBN 978-90-8660-242-1, uitgeverij Ellessy.

Een tedere romance

Het taalgebruik en de leeftijden van de hoofdpersonen (Hannah is 23, Josh 17) doen vermoeden dat 'Schaduw van de Tijd' vooral bedoeld is voor vrouwelijke lezers, zo tussen de 13 - 25 jaar. Maar, ik ben die leeftijdsgrens allang gepasseerd en heb me prima vermaakt met deze roman. Ik hou wel van romantiek in combinatie met het spirituele.
De roman is eenvoudig van taal en leest lekker weg. Vrouwen in de doelgroep voor dit boek zitten niet te wachten op ingewikkelde zinsconstructies, maar willen fijn en snel verder lezen. Hierin is de auteur bijzonder goed geslaagd. Jen Minkman weet als geen ander de romantische spanning op te bouwen, net zoals de lagen van het paranormaal/spirituele eronder liggende verhaal.
Het lange verhaal is spannend en vol van een tikje ouderwets aandoende romantiek: beschrijvingen van tedere aanrakingen, vluchtige kussen en twee hoofdpersonen die zich liefdevol 'tegen elkaar aan drukken' en daarvan al hartkloppingen krijgen. Op en top romantisch, zonder platte seks.
Dat persoons-, locatie- en scènebeschrijvingen wat mager zijn, geeft niet. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door treffend beschreven emoties, hier en daar een vleugje humor, een origineel liefdesverhaal (met een diepere spirituele laag over vorige levens, een vervloeking en hoe je dat oplost) en een goed doordacht plot.
Het 'schaduw'begrip - titel 'Schaduw van de Tijd' - wordt in dit boek diverse keren, telkens anders, mooi verwoord.

Voorkant

Ik vind het bijzonder prettig dat wanneer ik een boek neerleg, ik in de sfeer van het boek kan blijven. Een boekomslag kijkt je a.h.w. aan tijdens een leespauze.
Op deze cover staan afgebeeld: een jonge vrouw (Hannah), een Navajo-indiaan (Josh), oranje tinten in de kleuren van het berglandschap in Arizona, schaduwen en kleine, blauwe vlinders. 
Soms doen uitgevers maar wat met de voorkant van een roman om lezerspubliek te trekken, maar deze cover is sfeervol en past echt bij de inhoud van het liefdesverhaal.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Vanuit reïncarnatietherapeutisch oogpunt is 'Schaduw van de Tijd' geschikt om te lezen als 'lekker tussendoortje' voor vrouwelijke regressie- en reïncarnatietherapeuten van alle leeftijden, en voor alle andere vrouwen die interesse tonen in de reïncarnatiegedachte, indianen-vorige-levens (Navajo), reïncarnatie (zoals bijv. Dalai Lama), de droomwereld, het tussenbestaan, sjamanistische rituelen en het gegeven dat 'alles met elkaar verbonden is'.

Jen Minkman heeft zich, voordat ze ging schrijven, goed ingelezen op onderwerpen als reïncarnatie en vorige levens, en de geschiedenis van de Navajo-indianen terdege bestudeerd. Dat blijkt uit allerlei kleine 'weetjes' in het verhaal die op natuurlijke wijze uitgesmeerd zijn over de gehele tekst, zonder dat het lezers stoort. Vakkundig gedaan!
Ik ga de ontknoping van dit verhaal hier niet verraden, dat zou jammer zijn voor wie deze roman nog gaat lezen. Geloof me, het spirituele liefdesverhaal zit goed in elkaar en blijft boeien tot de allerlaatste bladzijde.

Pluspunten: spannend, een roman met aandacht voor emoties, liefde en romantiek, leest super makkelijk, lekkere dikke pil, modern (tofuburgers, vegetarisch eten, een lesbische relatie van vriendinnen op de achtergrond), gebruik van Navajo-woorden en -zinnen (sfeerverhogend!), geschiedenis van de Navajo verwerkt in vorige levens-ervaringen.


'Schaduw van de Tijd' is een heerlijke roman voor wie houdt van de volgende onderwerpen in een verhaal: een ontluikende liefdesrelatie tussen een 23-jarige vrouw en een 17-jarige Navajo, Arizona, de Grand Canyon, woestijngrotten, aura's en geesten, geestverschijningen, demonen/coyotes/skinwalkers/zwarte magie, visioenen, vision quest, de droom- en sluierwereld van indianen, sjamanen, (trance)rituelen, reïncarnatie en vorige levens, en een vervloeking in het verleden die voortduurt in het heden, en ongedaan wordt gemaakt.

Sfeerimpressie

Een paar korte citaten:

*Blz. 158:
"Ik heb me nog nooit zo verbonden met iemand gevoeld," fluisterde ze ademloos in zijn oor. Zijn arm gleed om haar middel.
"Ik al heel lang niet meer," fluisterde hij hees terug, en op dat moment klonk het Hannah gek genoeg niet vreemd in de oren. Josh hield haar vast alsof hij jaren en jaren op haar terugkeer naar het reservaat had gewacht.
Hij staarde haar aan. "Ayor anoshi'ni," mompelde hij zo zacht dat ze het bijna niet hoorde. Hij drukte haar lippen nogmaals op de hare.

* Blz. 173:
Hannah beet op haar lip. Oké, ze was een stuk spiritueler dan de meeste mensen die ze kende. Ze geloofde ook wel in een leven na de dood. Soms dacht ze na over reïncarnatie, maar niet dagelijks, en ze had al helemaal nooit overwogen of ze mensen in haar huidige leven soms al eerder had gekend.

* Blz. 378:
Wat prachtig. Het universum zat niet zo oneerlijk en verward in elkaar als ze soms dacht. Alles hing samen. Banden tussen mensen verdwenen nooit helemaal. Ze was deel van iets groters dat ze nooit helemaal zou begrijpen, en ook niet per se hoefde te begrijpen.

De genoemde hypnotiseur op blz. 387 had wat mij betreft beter een 'hypnotherapeut' geweest ;). Bij hypnotiseurs denken reïncarnatie- en regressietherapeuten meestal aan toneelhypnose om mensen aan het lachen te krijgen.

Geen 'bovennatuurlijke' fantasy

Voor lezers die al op jonge leeftijd met iedereen het bed induiken zal deze roman mogelijk wat braafjes overkomen. De beschreven romance tussen Hannah en Josh is lieflijk en respectvol (geen expliciete seksscènes).
Associëer je 'het bovennatuurlijke' met bloederige horror, gevechten, vampiers en fantasymonsters en verwacht je dát in 'Schaduw van de Tijd' tegen te komen, dan moet ik je teleurstellen. De auteur richt haar aandacht op harmonie, liefde, het spirituele/paranormale en de geestenwereld/droomwereld als onderdeel van ons normale leven.
Ik las deze spannende roman achter elkaar uit en genoot van het romantische verhaal waarin mijn vakgebied (vorige levens/reïncarnatie) aan bod kwam.
'Schaduw van de Tijd', een aanrader voor romantische zielen!



Vorig jaar leverde Jen Minkman de chicklit 'Back to School' af, haar debuut. Ook in dat verhaal gaat het om een jonge vrouw die een relatie krijgt met een jongere man.
 


Vorige levens en andere relaties

Meer lezen over vorige levens, relaties en reïncarnatie?
Neem een kijkje op mijn website en vraag het gratis e-boek 'Vintage Life' aan. Daarin heb ik een verhaal opgenomen waarin ik vertel over een indianen-vorig leven van mezelf :).
In andere boeken, o.a. 'Hé, waar ken ik je van?' en 'Lichte zeden onder de zoden', vertel ik over vorige levens en mensen die elkaar kennen uit het verleden.
In de spannende paranormale roman 'Boodschappenmeisje' komen vorige levens, dromen en toekomstvisioenen aan bod.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeute/auteur
www.vorigelevens.nl  

2 december 2013

Film 'Café de Flore' - reïncarnatie - soulmates - relaties



Franse reïncarnatiefilm 'Café de Flore'


'Café de Flore' is een Frans/Canadese, 2 uur durende film - gebaseerd op het thema reïncarnatie, relaties en soulmates - uit 2011.

Hoewel de film al weer tijden uit is op dvd, heb ik 'm nog steeds niet bekeken. Toch wil ik 'm hier tippen in dit Blog Vorige Levens want de recensies waren over het algemeen goed: van "ontroerende pijnstiller voor verloren liefde", "een soort sprookje met een voice-over", "sublimerende montage", "gecompliceerde verhaallijn met vele flashbacks", "indringend en sfeervol", "voor wie in reïncarnatie en levenslessen gelooft", tot "regisseur overspoelt de kijker met symboliek, pretenties en prachtige muziek".

Link naar de filmtrailer op YouTube (filmregisseur Jean-Marc Vallée, acteurs Kevin Parent, Evelyne Brochu, Hélène Florent, Vanessa Paradis, Marin Gerrier).

Filmverhaal

Een liefdesverhaal over soulmates, die gescheiden door afstand en tijd elkaar op mysterieuze wijze toch weervinden.
In de jaren '60 woont een alleenstaande moeder, Jacqueline, samen met haar gehandicapte zoon Laurant (Down syndroom) in Parijs. Laurant is verliefd op Véro, een meisje dat ook het syndroom van Down heeft.
In het huidige Montréal woont de gescheiden dj Antoine. Antoine heeft een complexe relatie met zijn ex-vrouw Caroline en zijn nieuwe vriendin Rose.
Via vele flashbacks ontvouwen beide verhalen zich. De verbinding tussen deze twee verhalen: Jacqueline, Laurant en Véro komen om bij een auto-ongeluk. Carole, Antoine en Rose zijn hun opvolgende incarnaties.

Reïncarnatieverhalen over vorige levens, relaties en de liefde

Wil je verhalen lezen uit mijn praktijk reïncarnatietherapie, bijvoorbeeld over hoe vorige levens huidige relaties kunnen beïnvloeden, kijk dan op www.vorigelevens.nl bij informatie over de boeken 'Hé, waar ken ik je van?' en 'Lichte zeden onder de zoden'.
Onder het kopje 'karmische relaties' vind je andere praktijkverhalen op die website.

Veel kijk- of leesplezier!


Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeute/auteur
www.vorigelevens.nl














29 november 2013

Return to Life - boek van Jim B. Tucker - kinderen en herinneringen aan een vorig leven - artikel AD




Kinderen met herinneringen aan vorige levens,
boek van Jim B. Tucker, MD 'Return to Life'

Kinderen vertellen over een vorig leven

Van diverse personen kreeg ik de tip dat er een artikel stond in het AD 'Kippenvel: Ryan (5) vertelt over zijn vorig leven' over kinderen die zich vorige levens herinneren. Vorige week las ik hier al over in dit Engelse artikel.
In de artikelen komt o.a. een 5-jarige jongen aan bod die vertelt over zijn ontmoetingen met Marilyn Monroe en Rita Hayworth in zijn vorige leven als Hollywoodproducer en een 2-jarige die zich herinnert een beroemde golfspeler te zijn geweest.
 
Jim Tucker en Ian Stevenson
 
Dr. Jim Tucker (filmpje) is zo'n beetje de opvolger geworden van Prof.Dr. Ian Stevenson (overleden in 2007), de wetenschapper die jarenlang onderzoek verrichtte naar kinderen die zich vorige levens konden herinneren. Jim Tucker is medical director Child & Family Psychiatric Clinic/Psychiatrist Neurobehavial Sciences bij de University of Virginia School of Medicine. Hij schreef al eerder een boek 'Life before life: a scientific investigation of children's memories out of previous lives'.
Jim Tucker en Ian Stevenson werkten enkele jaren samen. Na Stevensons dood zette Jim Tucker hun eerder gedane wetenschappelijke onderzoeken voort.
 
Ian Stevenson richtte zich vooral op kinderen met reïncarnatieherinneringen in Azië, Jim Tucker op kinderen in Amerika. Beide heren legden een bijzondere belangstelling aan de dag voor moeder/geboortevlekken en aangeboren lichamelijke afwijkingen bij kinderen. Dit, omdat dergelijke lichaamskenmerken bij jonge kinderen vaak een samenhang vertonen met traumatische, onverwerkte sterfervaringen in recente voorbije levens.
Sinds 1996 behandelde Jim Tucker zo'n 2500 cases; de meest bijzondere lichtte hij eruit voor zijn nieuwste boek 'Return to Life', dat begin december uitkomt (Engelse versie). Ik weet niet of er een Nederlandse vertaling op de markt komt. 

Jim B. Tucker MD USA
Op deze webpagina van Jim Tucker vind je documentairefilmpjes over kinderen en herinneringen aan vorige levens.


Bizar

Het artikel op AD.nl stond vermeld onder het kopje 'bizar'. En dat vind ik dan weer bizar, want in Nederland werken er tegenwoordig toch zeker minstens 300 reïncarnatietherapeuten met volwassenen én kinderen om emotioneel niet goed verwerkte vorige levens alsnog af te ronden. Dat kinderen zich vorige levens herinneren is vrij gewoon.

Wil je meer lezen over Nederlandse personen die zich vorige levens herinneren, ga dan naar mijn website met reïncarnatieverhalen www.vorigelevens.nl. Daar vind je boekinformatie, gratis ebooks en vele praktijkverhalen van volwassenen, pubers en kinderen die zich eerdere levens herinnerden.

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl

 

22 november 2013

Man bijt hond - tv - kaalheid en een vorig leven



Kaalheid en een vorig leven bij Man Bijt Hond
 
Man Bijt Hond - tv

Regressietherapeute Jeanne Bletz uit Amsterdam, een vriendelijke dame op leeftijd - volgens recente gegevens op internet inmiddels overleden - vertelt in twee opeenvolgende filmpjes bij 'Man Bijt Hond' over therapie, problemen en vorige levens, én over een vorig leven van haarzelf als Margarete van Oostenrijk in de 14e eeuw. Dat voorbije leven werkte nog steeds bij haar na. Ze zegt daarover: "Ik wilde altijd al wel in het lang lopen. Ik heb nu fluweel aan. Ik hou ook van parels, dat gaat toch door." Terwijl ze dit vertelt, laat Jeanne een zeer klassiek ingerichte woonkamer zien waarin onder andere een geschilderd portret hangt van de dame die ze ooit in het verre verleden zou zijn geweest.

Kaal

Even later brengt Jeanne in het filmpje (zie linkjes onderaan dit artikel) met behulp van hypnotische inducties een meneer, Joop Schreeurs, in trance. 
Ze legt uit dat Joop vanaf zijn 7e jaar kaal is en dat hij ook kaal was in een van zijn vorige levens; een vorig leven dat ze blijkbaar samen al eerder hebben opgespoord onder hypnose want nu gaat ze met hem uitzoeken hoe het kwam dat hij toen kaal werd.
In de werkkamer van Jeanne waar de sessie plaatsvindt, is het half donker. We zien Joop op een bank liggen; over zijn ogen heen ligt een doek.

Brand in een vorig leven

In het tweede filmpje is Joop diep in trance. Hij ligt op de bank en beweegt onrustig. Hij snikt: "Ik zie rook. Vlammen." Hij ziet en voelt hoe zijn kleding en zijn hoofdhaar in brand staan.
Jeanne spreekt hem geruststellend toe: "laat het maar rustig bovenkomen..., aanvaard het verlies van het haar..., laat het maar allemaal los",

"Wat een nare ervaring, hè, zo'n brand", constateert de interviewer/cameraman ietwat cynisch, typerend voor de interviews van het tv-programma 'Man Bijt Hond'.
Een inmiddels - uit trance - montere Joop antwoordt, terwijl hij zijn pruik afzet en zijn kale hoofd laat zien: "Vroeger verstopte ik me voor mijn kaalheid, maar nu niet meer."
Jeanne beaamt dat Joop een minderwaardigheidscomplex had vanwege zijn kaalheid, maar dat hij daar nu geen last meer van heeft.
Joop knikt instemmend: "Toen was ik kaal in dat leven, nu ook. Maar ik zit er niet meer mee." Om vervolgens zijn pruik weer op zijn hoofd te zetten met de woorden "Ik zet mijn pruik weer op, anders voel ik me niet gekleed."

Iedere therapeut heeft zo zijn eigen werkwijze

Deze hypnose-achtige manier van werken met trauma's uit vorige levens is typisch iets van de jaren '80 - '90. Toch zijn er nog steeds regressie/reïncarnatie- en hypnotherapeuten die zo werken (schemerdonker, een liggende 'patiënt', doek over de ogen, visualisatie en een hoop liefdevol gesus). 
Omdat er in beide filmpjes alleen mini-fragmenten werden getoond van een sessie die mogelijk anderhalf uur geduurd heeft, valt er weinig te zeggen over de werkelijk gedane sessie en bijbehorende therapeutische effecten. Jeanne Bletz maakte zonder meer een lieve indruk en was begaan met het leed van haar patiënt.
Reïncarnatietherapeuten spreken tegenwoordig zelden over patiënten, maar over cliënten, om eigen verantwoording in het gezondheidsproces te stimuleren en mogelijke ziektewinst uit patiënt-zijn tegen te gaan.

Niet gekleed

Toen Joop zei: "Ik zet mijn pruik weer op, anders voel ik me niet gekleed", dacht ik, ja, hij heeft minder last van schaamte over zijn kaalheid en qua leeftijd pasten cliënt en therapeut prima bij elkaar. Bij Jeanne was hij in liefdevolle handen terechtgekomen om in een sessie 'terug te gaan naar een vorig leven'.
Maar wat had ik graag - behalve emoties laten verwerken door de cliënt - zijn overlevingsstrategieën aangepakt. Bij reïncarnatietherapie gaat ook om ontkrachten van verkeerde gedachtenkoppelingen uit het verleden, waardoor een cliënt nieuwe keuzemogelijkheden krijgt in het heden opdat een probleem oplost.
Joop leefde nog verder na de brand in dat vorige leven, ook al verloor hij zijn kleding en zijn haar. Vlak na de brand, zonder kleding en haar, koppelde hij aan elkaar: 'niet gekleed zijn + kaal zijn = er nog steeds zijn'. Een gedachte die Joop nu nog steeds op onbewust niveau voor waar aanneemt.


Link naar de filmpjes

De filmpjes sluiten op elkaar aan en zijn gemaakt in april 2007:


http://www.manbijthond.nl/fragmenten/minderwaardigheidscomplex-vorig-leven-1 (4 min.)
http://www.manbijthond.nl/fragmenten/minderwaardigheidscomplex-vorig-leven-2 (3 min).



Praktijkverhalen over reïncarnatietherapie vind je op www.vorigelevens.nl Scroll naar beneden op de hoofdpagina voor een verhaalindeling. Op die pagina kun je ook gratis e-books downloaden of aanvragen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl








(zie ook: filmpje/blogartikel over piraat en vorig leven), namelijk

20 november 2013

Amerikaanse documentaire 'Eternal Hologram' - film - movie




Amerikaanse documentaire over reïncarnatie

Eternal Hologram movie

De Amerikaanse documentaire over reïncarnatie - waarover ik al eerder in dit Blog Vorige Levens vertelde in verband met mijn medewerking daaraan - is eindelijk klaar!
Informatie vind je op deze webpagina. (more info on this website)

Update (14-12-2013) for my friends in the USA: the movie will be broadcasted in New York on these dates and channels:

Channel 24   
12/14/13            10 PM
Channel 8 or 979 Digital
12/18/13            5:00 PM
12/24/13            10:30 PM
1/1/14                1:00 PM
1/7/14                11:00 AM
Channel 15
12/16/13            8:00 AM
12/20/13            9:00 PM
12/21/13            4:00 AM
12/22/13            4:00 PM
12/26/13            9:00 AM
12/29/13            12:00 AM
12/30/13            9:00 PM
1/3/14                9:00 AM
1/5/14                10:00 PM
1/9/14                3:00 PM


Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl

19 november 2013

'Zolang er sterren aan de hemel staan' - Kristin Harmel - review roman

 
Roman 'Zolang er sterren aan de hemel staan'
Kristin Harmel

Zolang er sterren aan de hemel staan’, een 400 pagina’s tellende roman van Kristin Harmel (Uitgeverij Orlando, ISBN 9789022960097), las heerlijk weg.

Rose, een Parisienne, emigreert na de Tweede Wereldoorlog vanuit Frankrijk naar de VS en begint daar een bakkerij.
Kleindochter Hope is nu de eigenaresse van deze bakkerij, die ze na de dood van haar moeder leidt. Hope woont na de scheiding van haar man Rob samen met puberdochter Annie, die ze alleen opvoedt. 
Jarenlang heeft grootmoeder Rose haar oorlogsverleden voor zich gehouden. Ze leidt nu aan Alzheimer, maar op een dag dat ze helder van geest is, schrijft ze voor Hope een aantal Franse namen op papier. Dit namenlijstje wordt het begin van een zoektocht naar familieleden van Rose en naar wat er precies gebeurde tijdens de Holocaust in Parijs. 

Hope worstelt met schuldgevoelens over gemaakte keuzes in de liefde (ex/scheiding) en hoeveel tijd en aandacht ze moet geven aan haar opgroeiende dochter, haar werk in de bakkerij en grootmoeder Rose die Alzheimer heeft. Met moeite houdt Hope alle ballen in de lucht om de bakkerij - die zich op het randje van faillissement bevindt - draaiende te houden. Hope is bang zich kwetsbaar op te stellen in de liefde; dit heeft gevolgen voor een prille relatie met vriend Gavin.
 

Voor welke lezersgroep geschikt?

In deze spannende roman staan vrouwen, relaties én de liefde, bakkunst en verschillende geloven centraal.  

+ Vooral geschikt voor vrouwelijke lezers die houden van verhalen over relaties, liefde, recepten, vermiste personen, (tv-programma's als 'Spoorloos' en 'Vermist' met speurtochten naar verdwenen familieleden) en een happy end.
+ De roman is vergelijkbaar qua onderwerp met het populaire boek ‘Haar naam was Sarah’ (zoektocht van een Amerikaanse vrouw in Frankrijk, Parijs, Joodse wijk, wo2), maar eenvoudiger van taal. De vertaling door Monique Eggermont is goed gedaan.
+ Voor regressietherapeuten: de sprookjesverhalen die Rose aan Hope vertelde toen ze nog kind was, blijken jaren later waardevolle (symbolische) informatie te bevatten. Zie ook dit verhaal uit mijn praktijk reïncarnatietherapie over oorlog in sprookjesvorm

+ Voor mensen in de zorgsector of mensen met familieleden die geheugenstoornissen hebben: hoe Rose zich voelt wanneer haar geheugen gaten begint te vertonen (dementie/Alzheimer) en hoe ze tracht traumatische gebeurtenissen te vergeten, is herkenbaar en duidelijk in beeld gebracht.
+ De originele titel van de roman was ‘The sweetness of forgetting’: het thema schuld en vergeven loopt als een rode draad door dit verhaal heen.
+ Een stukje oorlogsgeschiedenis dat niet zo bekend is bij het grote publiek, is aardig uitgewerkt in deze roman. Dankzij de ere-code Besa hielpen Moslims Joden in Parijs (en in Albanië) onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.
+ Voor jonge lezers die (nog) niet veel van de Tweede Wereldoorlog afweten, is op subtiele wijze geschiedkundige informatie in het fictieve verhaal verweven.
+ Achter in dit boek: een leuk, kort interview met de auteur en verdiepende leesclubvragen.
+ Bakkerijen en bakrecepten dienen in dit verhaal als brugfunctie tussen diverse geloven (islam, christen, joods)
+ Thematiek ‘sterren’ komt op allerlei manieren terug, daarom is de Nederlandse titel goed gevonden.
+ De roman is eenvoudig van taal en hierdoor prettig leesbaar voor een grote groep vrouwen. Het gebruik van hier en daar een woordje Frans, verhoogt de sfeer.


- Foutje op blz. 150: moet zijn Rue des Rosiers ipv Dosiers. Dit is een belangrijke straat in de Joodse wijk Le Marais in Parijs.
- Bij de genoemde bakrecepten had ik graag afbeeldingen gezien. Immers, bij vrouwen die van koken en bakken houden loopt het water eerder in de mond bij het zien van een plaatje (koekjes, cake, taart) dan bij het lezen van een recept.
- Verwacht geen literatuur, meer Bouquetreeks-plus-niveau. Mij stoorde dat niet, want het verhaal is origineel en bij vlagen ontroerend én spannend.


Joodse koekjes
Bakrecepten

In deze roman zijn aan enkele hoofdstukken bakrecepten toegevoegd, passend bij de fictieve bakkerij van Hope, zoals de Poolster cupcakes, Star Pie (blz. 66: ‘Dat is altijd Mamies favoriete gebak geweest: een vulling van maanzaad, amandelen, druiven, vijgen, pruimedanten en kaneelsuiker, met bovenop een korst in de vorm van een ster, ons eigen merkbeeld.'), Strudel à la Rose, Cape Codder-koekjes, cheesecake met citroen en druiven, anijs-venkelkoekjes, North Star-bosbessenmuffins, kaneel-amandelkoekjes en meringues.

Sfeertekening - 'Zolang er sterren aan de hemel staan'


Blz. 49, Hope denkt terug aan haar jeugd en grootmoeder Rose (Mamie):
'Waar kijk je altijd naar, Mamie?’ had ik haar op een ochtend gevraagd.
‘Ik kijk naar de hemel,lieverd’, zei ze.
‘Dat weet ik. Maar waarom?’
Ze had me tegen zich aan getrokken, tegen haar verschoten roze schort, dat ze al droeg zolang ik me kon heugen. Ik was een beetje bang omdat ze me zo stevig vasthield.
'Ik kijk naar de sterren die verdwijnen, chérie,’ zei ze even later.
‘Waarom?’ vroeg ik.
‘Omdat ze er altijd zijn, ook al kun je ze niet zien’, zei ze. ‘Ze verstoppen zich alleen, achter de zon.’
‘En?’ vroeg ik timide.
Ze liet me los en bukte zich, zodat ze me recht aan kon kijken. ‘Omdat het goed is om te beseffen dat je niet altijd iets hoeft te zien om te weten dat het er is, lieverd.’
Ik hoor Mamies woorden bijna dertig jaar later nog, als ik opschrik van Annie die in de deuropening staat.'


Blz. 123, over Rose en Alzheimer:
Als Rose tegenwoordig ’s ochtends wakker werd, kostte het haar moeite om in het hier en nu te blijven. Soms werd ze wakker in 1936, of in 1940, of in 1942. Alles stond haar nog net zo helder voor de geest alsof het net gebeurd was, en dan lag haar leven heel even voor haar in plaats van achter haar…
Maar nu het heden troebel en onbetrouwbaar was, leek het erop dat die mooie kist met herinneringen, die al bijna zeventig jaar gesloten was, de enige momenten van helderheid bevatte die Rose in dit leven kon vinden. Soms vroeg ze zich af of die herinneringen door ze moedwillig te vergeten niet juist intact waren gebleven, net zoals een document in een luchtdicht afgesloten map jarenlang goed bleef.


Blz. 147, over oorlogsherinneringen verdringen:
En nu kwamen die beelden van haar dierbaren in het duistere schimmenrijk van haar coma als in een film voorbij. Ze had zich zo vaak voorgesteld wat er met hen kon zijn gebeurd dat het nu leek alsof ze alles met eigen ogen had gezien.
Jammer vond ik, dat een poging tot spiritualiteit (blz. 256), de nek werd omgedraaid. Misschien ligt dat aan de vertaling?
Rose keek naar haar kleindochter en zag zowel het verleden als de toekomst. Toen het kind haar oogjes opendeed, hield Rose haar adem in. Even had ze durven zweren dat ze een wijze, eeuwenoude blik in de ogen van de pasgeborene zag. Meteen daarna was die weg, en Rose wist dat ze het zich slechts verbeeld had.

Blz. 199, over de verbindende factor van diverse geloven:

'We verschillen dus niet zoveel,’ zegt monsieur Haddam. .. ‘Ik heb die strijd tussen religies nooit begrepen, evenmin als de strijd tegen het christendom. Als er iets is wat ik heb geleerd in de tijd dat Rose bij ons was, is het wel dat we allemaal dezelfde God hebben. Het is niet de godsdienst die de mensen verdeelt. Dat doen goed en kwaad op aarde.'
Blz. 279, over een interkerkelijke genootschap Abrahamic Association of Boston:
‘Het islamitische, het joodse en het christelijke geloof gaan allemaal terug tot Abraham,’ legt ze uit. ‘Het is onze bedoeling deze groeperingen samen te brengen en op basis van de overeenkomsten te werken in plaats van op basis van de verschillen’.
Blz. 284, over 'helpen in tijden van nood':
‘Besa?’ herhaal ik.
Elida knikt. ‘Het is een Albanees idee dat afkomstig is uit de Koran. Het betekent dat je mensen in nood niet mag wegsturen.’


Blz. 312, vriend Gavin tegen Hope, een opsteker voor vele (gescheiden) vrouwelijke lezers:
'Er bestaat geen magische leeftijd waarop je geen opties meer hebt, Hope,’zegt hij. ‘Jij hebt net zoveel kansen om iets aan je leven te veranderen als ik. Wat ik bedoel is dat het leven nooit loopt zoals je verwacht. Maar de manier waarop je omgaat met tegenslagen bepaalt of je gelukkig bent of niet.”



Le Marais, Parijs

Al met al, ik heb genoten van Kristin Harmels roman 'Zolang er sterren aan de hemel staan'. Misschien ook wel omdat ik op dit moment een reis naar Parijs aan het regelen ben. Het al geboekte hotel ligt midden in de Joodse wijk Le Marais. Dit boek kwam als geroepen om alvast in de juiste sfeer te komen.

In mijn eigen roman 'Boodschappenmeisje' staat hoofdstuk 5 in het teken van een Joods meisje uit Parijs dat in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd werd naar een concentratiekamp. Ook ik gebruikte in die roman het sterrenthema: Joodse sterren, sterren aan de hemel en een Mercedes-ster.
In dit eerder geschreven blogartikel vind je wat terug over mijn eigen connectie met een vorig leven als Joods meisje in Parijs.

Praktijkverhalen over cliënten met herinneringen aan vorige levens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vind je op www.vorigelevens.nl, in mijn boeken en in dit Blog Vorige Levens. Zet daartoe 'wo2' of 'oorlog' in het zoekfilter.

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapie/werken met vorige levens
www.vorigelevens.nl

Irene Moors & vorige levens

  
Irene Moors en Carlo Boszhard

Irene Moors, down to earth én spiritueel

Presentatrice/actrice Irene Moors (van o.a. TV Kantine/Life & Cooking) zag ik laatst in het tv-programma 'Sterren op het doek', waarin ze geportretteerd werd door drie kunstenaars. In een bijbehorend interview met Hanneke Groenteman kwam Irene down to earth over, goed in balans op werk- en privégebied én licht spiritueel gevoelig. Ik vroeg me daarom af of Irene in de media wel eens over reïncarnatie of vorige levens uitspraken had gedaan?
Tijd voor een Google-rondje op internet.

In diverse interviews in vrouwenbladen en in gesprek met Hanneke Groenteman vertelt Irene wel wat over haar overleden moeder, over de goede band die ze met haar had toen ze nog leefde en dat ze haar moeder soms nog nabij haar voelt, maar daar blijft het verder bij.

Programma 'Er is zoveel meer' & vorige levens

De netelige kwestie van de 'genverbrander' uit 2005 heeft er waarschijnlijk flink ingehakt. In dat jaar presenteerde Irene het programma 'Er is zoveel meer', waarin medium Robbert van den Broeke negatief in het nieuws kwam.
Hoewel Irene niet geloofde dat het om kwade opzet ging, stopte ze toch de samenwerking met het medium op tv. Na deze genverbranderzaak, die in alle media breed werd uitgemeten, is ze voorzichtig geworden met uitspraken op persoonlijke titel over spirituele onderwerpen.

Hoewel ik destijds het tv-programma niet zelf heb gezien, vind ik het als reïncarnatietherapeut zeer te betwijfelen of Van den Broeke zo gedetailleerd vorige levens-informatie van mensen kon oplepelen (geboortedatum, naam, leeftijd, exact beroep). Ik ken geen enkele collega-reïncarnatietherapeut of paragnost die dat kan.
Informatie uit voorbije levens komt meestal in de vorm van globale indrukken. Heel soms zijn gebeurtenissen uit vorige levens exact te duiden, maar in dat geval komt de informatie uit de cliënten zelf gedurende trance-staat, niet van een medium dat 'snel even wat weet op tv'.
Mij leek het eerder alsof dit medium door programmamakers gepushed werd zich ook op reïncarnatiegebied te begeven, terwijl zijn expertise ergens anders ligt. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat zij positieve ervaringen hadden tijdens privé-consulten bij Robbert van den Broeke.

"Rottig vorig leven"

Ik vond een oude quote van Irene uit een Vrouw-editie van de Telegraaf (nr. 15, 2007): "Ik heb het nu zo leuk... ik heb vast een heel rottig vorig leven gehad."
En over haar werk- en vriendschapsrelatie met presentator/acteur Carlo Boszhard (2009) zei ze: "Ik zeg wel eens tegen Carlo dat ik denk dat hij in een vorig leven psycholoog was. Hij kan enorm goed luisteren en praten. Dat is belangrijk voor me, want de tv-wereld is lang niet altijd even leuk. Collega's zijn vaak jaloers op de band die wij hebben."

Met een grote lach op haar gezicht doet Irene Moors slechts vage uitspraken over paranormale of spirituele onderwerpen. Ik verdenk haar van 'stille wateren, diepe gronden' :D.

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl




13 november 2013

Man Bijt Hond - piraat in een vorig leven - vorige levens op zee




'Man Bijt Hond' - Janus had een vorig leven als piraat

TV - Man Bijt Hond & reïncarnatie

Het tv-programma 'Man Bijt Hond' besteedde door de jaren heen op licht spottende wijze - maar toch met enige vorm van respect - aandacht aan mensen die in reïncarnatie en/of vorige levens geloven.

Janus: piraat in een vorig leven

Zo werd in oktober 2012 Janus van der Sluis (60) geportretteerd, samen met zijn vrouw Elly. Met een onvervalst Rotterdams accent vertelt Janus over zijn hang naar wind, vrijheid, golven, zee, een zeilschip en kanonnen, verlangens voortkomend uit een vorig leven als piraat.
Zijn grootste wens is te wonen en leven op een eigen zeilschip, maar omdat zijn huis nog niet verkocht is heeft hij alvast de hele woonkamer omgetoverd in piratenstijl. Zijn vrouw Elly is alleen maar blij dat haar man gelukkig is.
Of hij in een volgend leven weer piraat wil zijn, werd Janus gevraagd. Hij antwoordde breed lachend dat 'terugkomen als zeemeeuw op een schip' ook okay is.
Via deze link kun je het filmpje bekijken: http://www.manbijthond.nl/fragmenten/janus-was-een-vorig-leven-piraat
In januari 2001 werd Janus ook door 'Man Bijt Hond' geïnterviewd:
http://www.manbijthond.nl/fragmenten/gereincarneerde-piraat-0



Andere vorige levens op zee

* Lees hier de reactie van Adrie Faasse op 'Vintage Life' (een gratis e-boek over vorige levens en fashion, aan te vragen via www.vorigelevens.nl). Adrie vertelt over indrukken uit een vorig leven als kapitein van een zeilschip. Een voorbij leven, dat nu nog steeds zijn huidige kledingkeuze beïnvloedt.

* In een ander, recent blogartikel worden verbanden gelegd tussen tatoeages & vorige levens (o.a. zeemansleven).

* Blogartikel over vorige levens op de Titanic.

* Praktijkverhaal reïncarnatietherapie over een ontdekkingsreiziger op zee.

Re-enactment

Janus (ver)kleedt zich graag als piraat en is gelukkig als hij op een zeilschip kan doen alsof hij (weer) piraat is. Hij was in vervlogen tijden zo gelukkig op zee dat hij dit gevoel nú ook wil be'leven'.

Wist je dat er andere mensen zijn die zich graag verkleden als soldaat, om vervolgens oorlogen tot in detail na te spelen? Zie artikel over re-enactment. 
Vorige levens waarin men zich heel krachtig voelde, die worden nogal eens 'nagespeeld'. Dat werpt toch een heel ander licht op kledingkeuze, styling en fanatiek acteerspel...

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapie/werken met vorige levens
www.vorigelevens.nl