Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

26 juni 2017

Veerkracht opbouwen na tegenspoed, hoe doe je dat? - Boek 'Optie B' - Sheryl Sandberg en Adam Grant - boekrecensie

Opkrabbelen na tegenslag, boek 'Optie B'
van Sheryl Sandberg & Adam Grant

Niemand ontsnapt aan tegenslagen in het leven - boek 'Optie B'

Van Lev., het non-fictie fonds van Bruna, ontving ik het nieuwe boek 'Optie B', geschreven door Sheryl Sandberg en Adam Grant. Voor dit blog recenseer ik namelijk regelmatig boeken die in het verlengde liggen van mijn vak als regressietherapeut. 
Van 'Optie B' las ik niet meteen alle hoofdstukken achter elkaar want het levensverhaal van de auteur is nogal heftig. Sheryl Sandberg vertelt over het hartverscheurende moment dat haar man, Dave Goldberg, volkomen plotseling overlijdt. Ze blijft achter met twee jonge kinderen, kapot van verdriet. "Niemand van ons kan ontsnappen aan verdriet, verlies of teleurstelling. Daarom is de beste oplossing je optie B te vinden." Plan A, een gelukkig leven samen met haar partner, is voorbij. Blijft over, plan B. Langzaam, heel langzaam krabbelt ze overeind om het leven met haar kinderen op te pakken. Dat proces brengt ze uitstekend in kaart met mede-auteur psycholoog Adam Grant, een van de vrienden die haar hielp om met haar verdriet en wanhoop om te gaan. Het is gelukkig geen zielig boek geworden, maar een krachtig boek over veerkracht en doorgaan met het leven. Iedereen maakt tegenslagen mee, groot en klein. Het leven is nooit helemaal perfect. Hoe je daarmee omgaat, kun je leren.
Ik geef 'Optie B' als cijfer een 8,5. Absoluut een aanrader om te lezen!

Wat ik goed, leuk en informatief vind aan 'Optie B'

- Het is een goed boek en prima vertaald vanuit het Amerikaans door Catalien en Willem van Paassen.
- Niet alleen geschikt voor therapeuten en coaches in de hulpverlening en rouwverwerking (grote hoeveelheid informatie over hoe je om kunt gaan met verlies, tips, adviezen), maar ook voor jonge weduwen en alleenstaande vrouwen met jonge kinderen.
- Ondanks vele dramatische voorbeelden met betrekking tot verlies, verdriet, rouw, is het een optimistisch boek over veerkracht en weer opkrabbelen, niet bij de pakken neerzitten.
- Af en toe verwijzingen naar Joodse gebruiken en tradities, bijv. over rouwperiodes (blz. 26).
- Ouderdom, ziekte en verlies zijn onvermijdelijk in het leven. Dat geldt voor iedereen. Tegenwoordig lijkt alles in onze maatschappij 'maakbaar' en moeten we vooral gelukkig zijn. Twintigers en dertigers vergeten wel eens dat verdriet iedereen kan treffen en dat tegenslagen ook bij het leven horen.
- Veerkracht komt voort uit onszelf maar ook dankzij steun van buitenaf. 
- Gevarieerde voorbeelden van situaties die ons allemaal kunnen overkomen, dus niet alleen het weduwschap wordt besproken.
- Voorbeelden van hoe naasten de plank mis kunnen slaan, onbedoeld, door net het verkeerde te zeggen tegen iemand die in een rouwfase zit. Hoe doe je het dan wel goed? Ook dat wordt besproken.
- De inhoud van 'Optie B' is onderbouwd met veel wetenschappelijke informatie, gelukkig in leesbare taal, met subtiele noten naar - een enorme index - achterin het boek. Tijdens het lezen storen de verwijzingen niet. Mocht je 'verder willen speuren' naar bepaalde onderzoeken die genoemd worden, dan kun je dat makkelijk achterin terugvinden.
- In genoemde wetenschappelijke onderzoeksvoorbeelden wordt soms gerefereerd aan Nederland en Europa. Zo krijg je als lezer het gevoel dat je ook 'meedoet' ipv dat het alleen om Amerika draait.
- Posttraumatische groei versus posttraumatische stress.
- Aandacht voor spiritualiteit, religie en zingeving in het leven (“Een treffen met de dood kan een nieuw leven tot gevolg hebben”, blz 107).
- De meerwaarde van ervaringsdeskundigen (blz. 44 en 109). "Mensen die met tegenslagen te kampen hebben gehad, hebben doorgaans meer mededogen met anderen die lijden."
- Ondanks 'drama en ellende' is het toch een positief boek voor iedereen die tegenslagen ervaart in het leven en niet bij de pakken neer wil blijven zitten.
- Sheryl benoemt haar eigen schuld- en schaamtegevoelens, en die van anderen. Het is moeilijk na tegenslag weer plezier te maken. 
- Moderne, recente voorbeelden (uit 2015, 2016) met betrekking tot trauma's die vluchtelingen oplopen, situaties rondom homoseksualiteit (blz. 87: "We moeten ook af van de ouderwetse aanname dat kinderen twee heteroseksuele ouders hebben"), haat, racisme, genocide, én collectieve veerkracht.
- Er zijn vele manieren om te rouwen en te troosten.
- Leer kinderen dat groei gepaard gaat met moeilijkheden, dat ze enige controle hebben over hun eigen leven, dat ze kunnen leren van mislukkingen, dat ze ertoe doen als mens en dat ze een levenskracht bezitten waar ze op kunnen vertouwen, kracht die ze met anderen kunnen delen.
- Nut van slaap.
- Auteur erkent haar eigen gemaakte fouten, durft voorbeelden te geven en stelt zich kwetsbaar op, dat is prettig en herkenbaar voor de lezer.
- Sommige mensen hanteren na een trauma (galgen)humor om overeind te blijven, anderen vinden dat ongepast. Sheryl geeft ook daar voorbeelden van.
- Hoofdstuk 9 'Leren van fouten op je werk' is geschikt voor managers van bedrijven. Medewerkers worden productiever door openheid over problemen. Het kost tijd en energie om dingen te verbergen die fout zijn gegaan. 

Overeenkomsten met regressie- en reïncarnatietherapie

Herkenning voor regressie- en reïncarnatietherapeuten: 
- Blz. 72 "Hoewel we soms moeilijk afkomen van schuldgevoelens, zorgen ze ervoor dat we blijven proberen ons te verbeteren. Mensen worden gemotiveerd om de fouten uit hun verleden te herstellen en in de toekomst betere keuzes te maken."
- Blz. 107: "Vaak nemen overlevenden als ze aan hun sterfelijkheid zijn herinnerd hun prioriteiten opnieuw onder de loep, wat in enkele gevallen tot groei leidt. Een treffen met de dood kan een nieuw leven tot gevolg hebben." Collega's zullen ook dit herkennen ten aanzien van het werken met inzichten uit voorbije levens of het afronden van sterfervaringen en trauma's in vorige levens.
- Psychologisch onderzoek leerde: "Nadat mensen hebben teruggedacht aan een gebeurtenis voelen ze zich doorgaans vrolijker en meer verbonden met anderen. Ze vinden hun leven vaak zinvoller en zijn gemotiveerd om voor een betere toekomst te zorgen. In plaats van de pijnlijke mijlpalen uit het verleden te negeren, doen we er beter aan die in het heden te markeren." (blz. 146)
- Werken met woede uiten via ballonnen, blz. 153.
- Ik let zelf veel op taal. Wanneer Sheryl Sandberg haar privétrauma beschrijft, doet ze dit veelal aan de hand van 'watertermen' (een dam die op springen staat, reddingsboei, wegzinken, tastend naar een reddingslijn boven leegte, kopje onder gaan, meegesleurd worden, het overspoelt me als een golf, verdriet neemt weer af als een getij). Interessant voor reïncarnatietherapeuten, mogelijk is hier nog een vorig leven mee verbonden (verdrinking).

Wat ik minder vind aan 'Optie B'

- Minder geschikt om te lezen als je zelf aan het begin staat van een rouwfase. Dan komt de boodschap van 'Optie B' niet binnen.
- De auteur werkt of heeft gewerkt bij het bedrijf Facebook en is bevriend met de oprichter Mark Zuckerberg (blz. 79: "Marks mededogen zette me op het pad in de richting van mededogen met mezelf. Ik ben enorm dankbaar dat ik een baas heb die zoveel steun biedt, en ik besef dat lang niet iedereen dat heeft.) De keren dat ze de organisatie Facebook noemt, komt dat een tikkeltje 'haleluja-achtig' over, maar misschien is dat typisch Amerikaans, het ophemelen van...
- Het woord ‘onbevattelijks’ (blz. 42 en 123), 'wat niet te bevatten is'. Rare vertaling.
- Veel oneliners, overigens wel goed verspreid door het hele boek (blz. 101 "In voorspoed kennen onze vrienden ons. In tegenspoed kennen we onze vrienden.")
- Pas ergens bij blz. 90 kruipt de auteur uit haar slachtofferrol (blz. 94 "Als je niet ziet dat groei mogelijk is, ga je die niet vinden").
- Ik mis een foto van de overleden echtgenoot van Cheryl, Dave. Juist omdat een groot deel van het boek over hem gaat.

Website - organisatie voor hulp - www.optionBorg.com

Alle inkomsten die voortkomen uit dit boek doneert Sheryl Sandberg aan een organisatie die mensen helpt om veerkracht op te bouwen en kracht te vinden in tijden van tegenspoed. Op Facebook - Option B Community en de website www.optionB.org vind je verhalen van anderen die na verlies, ziekte, misbruik, tegenspoed, rouw enz. hun veerkracht weer hebben opgebouwd.

'Optie B, confronteer tegenslag, bouw veerkracht, en vind geluk" | Sheryl Sandberg en Adam Grant | 252 pagina’s | Prijs 19,99 euro | ISBN 9789400508583 | ook verkrijgbaar als ebook voor 13,99 | Leesfragment boek | 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/blogger/auteur
www.mariannenotschaele.nl 

23 juni 2017

Als je haar maar goed zit - artikel in ParaVisie juli 2017 - reïncarnatie, kapsels, haardracht, vorige levens


ParaVisie - Als je haar maar goed zit - artikel van Marianne Notschaele

Update: dit artikel kun je nu online lezen, via dit linkje.

Het juli-nummer 2017 van ParaVisie ligt nu in de winkel. In dit spirituele magazine vind je deze maand mijn verhaalbijdrage 'Als je haar maar goed zit'. De kapper uit Den Bosch, die in dit artikel op het eind wordt genoemd, is Dominic Vleer van kapsalon Tof uit Den Bosch (www.salontof.nl).

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

16 juni 2017

Griekse mythologie meets Eerste Wereldoorlog - Film 'Wonder Woman' in 3D - recensie

Gal Gadot als Wonder Woman

Charmante aktiefilm in 3D met fijn acteurskoppel

Zo teleurgesteld als ik vorige week was na het zien van 'The Mummy' met Tom Cruise, zo blij kwam ik nu de bioscoopzaal uit. 'WonderWoman' in 3D wist me twee uur te vermaken. Manlief en ik gaven deze charmante aktiefilm een 9! 
Diana, prinses van de Amazones (goed gespeeld door de aantrekkelijke, sympathieke Israelische actrice Gal Gadot) groeit op op een lieflijk paradijseiland, het mythische Themyscira, temidden van vrouwelijke krijgers. Mannen ontbreken in deze extravagante godenwereld. Als een Amerikaanse spion/piloot Steve Trevor (acteur Chris Pine) op de kust van het eiland crasht met een ouderwets vliegtuigje, redt Diana hem het leven. Van hem hoort ze dat er ‘in zijn wereld’ op dat moment een grote oorlog woedt, een versie die de Eerste Wereldoorlog uit 1914-1918 benadert. Diana verlaat haar familie en het eiland in de veronderstelling die oorlog te kunnen beëindigen met behulp van haar krachten, het zwaard ‘Godkiller’, een bijzondere lasso en een magisch schild.

Plussen en minnen - filmtrailer

+ Hoofdrolspelers Gal Gadot en Chris Pine vormen een aantrekkelijk, sympathiek en geloofwaardig duo om naar te kijken.
Kort wordt uitgelegd in een vertelanimatie hoe de godenwereld op het eiland tot stand is gekomen. Nuttige informatie voor wie niet bekend is met de Griekse mythologie of de tekenstrip Wonder Woman. Het verhaal is gebaseerd op Amazones, Hippolyta, Zeus, Olympische goden met bijzondere gaven en krachten.
De frictie tussen godenwereld en geschiedkundige gebeurtenissen is serieus, grappig en soms zelfs ontroerend.
+ Mooie mix van aktie, humor, drama, geweld, romantiek, liefde.
+ Liefde wint het van het kwade.
Vleugje feminisme: Diana is een krachtige vrouw.
+ De 3D-versie is aan te raden ivm de weergave van onverwoestbare armbanden om rondvliegende kogels te stoppen, de magische lasso ‘van de waarheid’, zwaard, schild en aktie- gevechtscènes tussen goed en kwaad.
- De slow motion scènes mogen wat minder.
- Model Doutzen Kroes speelt een rolletje als Amazone te paard; ik heb haar niet herkend op het witte doek J, hoorde dat pas na het zien van deze film.
De kijkwijzer is gesteld op 12-jarigen. Gezien een aantal onderwerpen, vooral loopgraven en gasexperimenten, vind ik dat wel juist. Verder is 'Wonder Woman' geschikt voor vrouwen én mannen.
De filmtrailer vind hier.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur

8 juni 2017

Film 'The Mummy' (2017) - Tom Cruise - mislukte horror/thriller/actiefilm - Egypte - reïncarnatie - mummies

Film 'The Mummy' (2017)

Tegenvallende film 'The Mummy'

En ik had me nog wel zo verheugd op deze film... 'The Mummy' (2017) viel tegen, ook al zag ik de horror/thriller/actiefilm in 3D. 
De filmtrailer kun je via dit linkje bekijken. Kijkcijfer: 6.

Plussen/wel leuk om naar te kijken
- mooie, grote (goed nagemaakte) Egyptische beelden en sarcofagen
- de filmopnamen in de woestijn
- deels een reïncarnatiethema
- de paar zinnen gesproken oud-Egyptisch
- zwarte vogels en opstekende zandstormen verbeelden o.a. 'het kwaad'
- 'kwaad' wordt geneutraliseerd door het metaal kwik
- goede actiescène in neerstortend legervliegtuig

Minnen
- lachwekkende, nepperige mummies die vreemd rondstrompelen
- rommelig, dun verhaaltje
- tig gekopieerde scènes uit andere mummiefilms
- onnodig erbijgehaalde Tempeliers uit de 11e eeuw
- een dolk met rode edelsteen, die eerder past bij een avonturenfilm voor kinderen
- ongeloofwaardige karakters
- matig acteerwerk van Tom Cruise (1962), die steeds wanhopiger probeert om er jong en gespierd uit te blijven zien.

Geef mij maar een oude mummieklassier, zoals 'The Mummy' uit 1999. Daar zit tenminste nog humor in.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

7 juni 2017

Dalai Lama over vorige levens - dromen en vorige levens - reïncarnatie - herinneringen aan een vorig leven in o.a. Egypte

(c) Foto Tenzin Choejor/OHHDL
De Dalai Lama in gesprek met studenten tijdens een filosofisch Boeddhistisch debat

Dalai Lama over vorige levens, quote 6 juni 2017

Een studente vroeg tijdens een filosofisch Boeddhistisch debat (juni 2017) aan de Dalai Lama hoe het mogelijk was dat je kunt dromen van een plaats waar je nog niet eerder ben geweest of dat je in wakkere staat bij aankomst op een nieuwe locatie alles herkent. De Dalai Lama antwoordde: “There are people who have clear dreams in which they see the future. I have friends who dreamt of being here in Dharamsala while they were still in Tibet and recognised it when they got here. It seems the subtler mind has the power to see the future.
When I’m awake I don’t remember anything about past lives, but in my dreams I do. I have one memory of being a prisoner in ancient Egypt and being brought before the king in chains. He sat high on his throne and looked down at me commanding that I be released. I also have dreams of being with Indian and Tibetan masters of the past.
My mother told me that when I was small I clearly had memories of my past life. She also told me that on the day the search party was to come to our house I was excited. When Keutshang Rinpoche arrived, apparently I recognised him and the rosary he had around his neck. I tugged on it, telling him it was mine and asking him to give it to me.”

Second day of his teaching for Tibetan youth at the Main Tibetan Temple in Dharamsala, HP, India on June 6, 2017.

Hier kun je het hele artikel lezen. 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

6 juni 2017

Let op je gezondheid - minder vriendelijk en hulpvaardig zijn maakt gezond - wetenschappelijk onderzoek naar stressfactoren


Wetenschappelijk onderzoek naar stressfactoren op gezondheid

Een Brits langlopend onderzoek onder ruim vijfduizend 50-plussers (Five factor personality traits and inflammatory biomarkers in the English longitudinal study of aging, Personality and Individual Differences, june 2017) gaf onlangs een interessante uitslag over de gevolgen van te grote mate van vriendelijkheid en hulpvaardigheid. Ouderen die te hoog scoorden op de persoonlijkheidstrek vriendelijkheid/hulpvaardigheid, hadden meer ontstekingen in hun bloed en beschikten over een slechtere gezondheid. Onderzoekers vermoeden dat het alsmaar klaarstaan voor anderen, het inslikken van ergernissen en niet assertief genoeg zijn, de eigen gezondheid nadelig kan beïnvloeden.

In mijn praktijk reïncarnatietherapie kom ik dit ook tegen bij cliënten. Lichamelijke klachten nemen toe naarmate cliënten onvoldoende aan zichzelf denken of hun persoonlijk grenzen niet serieus genoeg (kunnen) nemen. Dus... let op je grenzen! Eerst jezelf helpen, en als je tijd en ruimte over hebt dan pas anderen. Zeker 50-plussers die mantelzorger zijn, belanden in de gevarenzone.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

4 juni 2017

Spannende psychologische thriller 'Contrast' - Monique Hendriks - boekrecensie - review

Spannende roman van Monique Hendriks 
'Contrast' - écht spannend!

'Contrast' is een psychologische thriller van schrijfster Monique Hendriks waarin de nawerkingen van een moeilijke jeugd en verloren (relatie)idealen centraal staan. Op de foto houd ik de roman vast. Je kunt net niet zien hoe dik het boek is, het bevat maar liefst 316 pagina's! Ik kon het maar met moeite wegleggen, wilde steeds verder lezen hoe het zou aflopen. Een goed teken :).

Verhaal 'Contrast'

Margriet Basiel krijgt van haar broer Dennis te horen dat hun vader is overleden. Al meer dan tien jaar had ze geen contact meer met haar familie. Om verstoorde relaties te lijmen gaan Margriet en Dennis samen met hun gezinnen op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Daar voltrekt zich onverwacht een drama, dat alle relaties op scherp zet.
Ik had gewoonweg geen tijd in verband met mijn werk, maar anders had ik het echt in één keer achter elkaar uitgelezen, zo spannend was het verhaal. 'Contrast' zit erg goed in elkaar en bevat verrassende, soms onverwachte verhaalwendingen die toch logisch zijn. Het vleugje 'paranormaal' dat erin zit, vond ik aantrekkelijk. Normaal ben ik géén fan van thrillers omdat ik me bij het lezen meestal ga ergeren aan te ver gezochte verhaallijnen of een grote mate van bloederigheid. Hier was dat geenszins het geval. Knap, hoe Monique Hendriks de spanning telkens weet op te voeren in deze psychologische thriller.

Wat ik er van vond

- spannend en verrassend verhaal, t/m het einde van dit boek
- originele verhaalwendingen
- interessante ontknoping, niet vergezocht en toch bijzonder
- vlotte dialogen, lekker lopende tekst, gemakkelijk te lezen
- ik hou erg van boeken waar niet te veel sfeer- of persoonsomschrijvingen in staan; veel wordt duidelijk uit de dialogen/gedachten van de ik-figuur
- voor collega-regressietherapeuten: jeugdtrauma's en hun nawerkingen zijn in dit verhaal verwerkt evenals 'hoe het absoluut niet moet' op therapeuten/psychologengebied
- het verhaal speelt zich af in Brabant en Zuid-Frankrijk, het Katharengebied 
- ik kon goed meeleven met de hoofdpersoon (ik-figuur)
- de gedachten van de vrouwelijke hoofdpersoon zijn goed weergegeven; als lezer zie je haar volwassen worden, waar het relaties betreft
- verschillende stukken tekst staan in een afwijkend lettertype, dat had wat mij betreft niet nodig geweest; de typemachineletter vond ik dan wel weer erg leuk gevonden
-  de titel past uitstekend bij het verhaal, daar kom je al lezend achter.
Hou je van spannende psychologische thrillers, onderwerpen als relatie- en gezinsperikelen, de Zuid-Franse sfeer en een vleugje mystiek, lees dan 'Contrast'.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

1 juni 2017

'Genderbende' - Iets tussen man en vrouw in - documentaire - gender - geslacht

Eén van de deelnemers uit de documentaire 'Genderbende'

Gender - geslacht - Genderbende

Op Twitter zag ik lovende Tweets voorbijkomen over de documentaire 'Genderbende', uitgezonden via NPO3/BNN op 31 mei 2017. Vandaar dat ik alsnog de aflevering bekeek via dit linkje.
Inderdaad, een integere docu over gendermogelijkheden. 

Tweets: "Op een schaal van 100% man/vrouw, waar ergens sta jij?", "De #3Doc #Genderbende zet je aan het denken" en "Ze voelen zich geen man, geen vrouw, maar iets ertussenin. Of ernaast, of erboven."

Ik vind het een goede zaak dat er buiten de bestaande (beperkte) hokjes (man/vrouw) wordt gedacht. In mijn huidige leven ben ik een vrouw, met doorgaans meer mannelijke dan vrouwelijke trekjes. Ik ben niet zo'n moederlijk verzorgend type. Mij zul je zelden in een jurk of rok zien lopen, ik heb liever een lange broek aan. In voorgaande levens ben ik meerdere keren man geweest, maar ook vrouw, zelfs een keer een man die zich dagelijks als vrouw kleedde. Wat maakt het uit... van alle ervaringen leer je. 

Zie ook een eerder blogartikel over het tv-programma Ryanne van Dorst.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

Nog één dag te leven - Before I fall - film - terugkerende patronen doorbreken

Film Before I fall

Film over vastzitten in een terugkerend patroon - Before I fall

Samantha heeft alles goed voor elkaar. Een perfect leven met perfecte vrienden. Op de middelbare school loopt alles lekker, haar toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan wordt ze op 'Cupid's Day', 12 februari, wakker en herbeleeft de hele dag opnieuw. De volgende dag weer, en de dag daarop ook. Gevangen in een herhaling (met noodlottig eind) vraagt Samantha zich af hoe perfect haar leven eigenlijk is. Wat als vandaag de enige dag uit haar leven is? Wat als ze maar één dag heeft om alles te veranderen? Langzaam komt ze erachter hoe ze in één dag het verschil kan maken. Voor haarzelf en voor anderen.

De film 'Before I fall' is een aanrader voor mensen die houden van soortgelijke films, denk aan 'Groundhog Day' (1993), 'Haunter' (2013), 'Source Code'(2017) of '50 First Dates' (2004). Thema's: vriendschappen op school, elkaar uitsluiten, daden en hun gevolgen, relaties tussen jongeren, familie gezin en het verschil maken door kleine wijzigingen aan te brengen in wat je normaal, iedere dag, doet.
Ik vond 'Before I fall' een aangename film waarin goed wordt geacteerd, vooral door Zoey Deutch. De film is met met name geschikt voor meisjes tussen de 13-17 jaar. Als volwassen kijker gaf ik de film een 7,5. 
Klik hier voor de filmtrailer.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl