Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

29 augustus 2019

Marianne Notschaele-den Boer benoemd tot ere-lid van de NVRT - Nederlandse Vereniging van Reïncarnatietherapeuten



Ere-lid NVRT

In mei 2019 werd ik benoemd tot ere-lid van de NVRT, de Nederlandse Vereniging van Reïncarnatietherapeuten. Vandaag (eind augustus 2019) ontving ik een mooi document per post. Ik ben super trots!

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur van boeken over werken met vorige levens
www.vorigelevens.nl 

21 augustus 2019

Diego Maradona - documentaire - psychologie - overeind blijven in tijden van te veel succes - drugs - cocaïne

Filmdocu over het leven van voetballer Maradona

Documentaire van Asif Kapadia over stervoetballer Maradona

Zelden kijk ik naar voetbal, ik vind er weinig aan.Toch keek ik laatst in de Pathé-cinema gebiologeerd naar de filmdocumentaire over de beroemde Argentijnse voetballer Diego Maradona. Gebaseerd op meer dan 500 uur archiefmateriaal en medewerking van Maradona zelf.
Knap hoe regisseur Asif Kapadia - misschien ken je hem van de mooie documentaire over Amy Winehouse - voetbalfragmenten uit Diego Maradona's carrière mixt met fragmenten uit andere persoonlijke hoogte- en dieptepunten van Diego's leven. Van talentvol en gezond 'El Pibe de Oro' (het gouden joch) tot diepgevallen, ongezond drugs- en cocaïnegebruiker.

Twee Diego's - overeind blijven in een turbulent leven

Moederskindje Diego Maradona begon op zijn tiende met voetballen. Talent,  volharding en doorzettingsvermogen - o.a. om zijn arme familieleden financieel te onderhouden - bracht hem tot sterspeler van FC Barcelona, SSC Napoli en het Argentijnse nationale voetbalteam. Het geluk lachte hem toe.
Maar met de komst van wereldfaam startte ook zijn drugs- en cocaïnegebruik (dankzij contacten met de onderwereld/Maffia), financiële problemen en relaties met te veel vrouwen. De schuchtere Diego veranderde. Werd keihard. Ontkende bijvoorbeeld het bestaan van zijn buitenechtelijke zoon. Ontkende misschien nog wel veel meer met betrekking tot relaties. Een van zijn uitspraken: 'dat je altijd een beetje moet liegen'. Een voetballer die nooit uit de kast kwam? Op foto's in de film ziet hij er het gelukkigst uit in de nabijheid van zijn Maffiavriend.
In de documentaire zegt een voetbalcoach dat er eigenlijk twee Diego's waren: de talentvolle sportieve voetballer met lieve zachtaardige, zorgzame kant en de keiharde, onverschillige Diego die zich staande probeerde te houden te midden van de voetbal(mannen)wereld. Beroemd zijn, eist zijn tol. Jezelf niet kunnen zijn, maakt destructief. Een mooie filmdocu. Voer voor psychologen en therapeuten!

Zie filmtrailer.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 







19 augustus 2019

Roman 'De kaart van zout en sterren' - Jennifer Zeynab Joukhadar - over hedendaags Syrië en een middeleeuws avontuur

Roman 'De kaart van zout en sterren' 

Hedendaagse vlucht versus een avonturentocht in de 12e eeuw

Ruim 400 pagina's telde De kaart van zout en sterren van de Syrisch-Amerikaanse schrijfster Jennifer Zeynab Joukhadar. Een bijzondere roman met twee verhaallijnen: 
1. Een Syrisch meisje, Nour, vlucht in 2011 met haar moeder en zussen om aan het geweld in het Midden-Oosten te ontkomen;
2. In de 12e eeuw doet een meisje, Rawiya, zich voor als jongen om in dienst te gaan bij de reizende geleerde en kaartenmaker, Abdoellah Mohammed al-Idrisi.
De auteur beschrijft Nours schrijnende belevenissen op poëtische wijze, die van Rawiya als spannende avonturenroman. Een aparte combinatie, die toch een eenheid vormt.
Jennifer Zeynab Joukhadar werd geboren in New York. Ze heeft een islamtische vader en een christelijke moeder. Voordat ze schrijfster werd, werkte ze als biomedicus.

Zoektocht naar (t)huis

Als haar vader overlijdt, verhuist Nour met haar moeder en twee zussen van New York terug naar Syrië. In de zomer van 2011 is Syrië een plek vol geweld geworden. Nour, die haar vaders dood nog steeds niet goed kan bevatten, vlucht in de verhalen die hij haar altijd vertelde. Zoals het avontuur van Rawiya, een meisje uit de 12e eeuw, dat zich als jongen vermomde om bij een beroemde kaartenmaker in dienst te treden.

Als Nour en haar familie na een bombardement gedwongen moeten vluchten vanuit de stad Homs, door het Midden-Oosten naar Afrika, nemen ze dezelfde route als Rawiya honderden jaren daarvoor.

In de zomerhitte (40 graden dit jaar in Nederland!) las ik deze roman over vluchten en de zoektocht naar thuis uit. Niet snel, want ik struikelde nogal eens over de voor mij lastige Arabische persoonsnamen. Ik moest echt mijn aandacht erbij houden om te volgen wie wie was in beide verhaallijnen, die zich in het Midden-Oosten afspelen. De extreme temperatuur in Nederland paste overigens wel bij de zinderende hitte van tochten door de woestijn.

Plussen en minnen

+ Goede vertaling door Marion Drolsbach.
+ Jennifer Zeynab Joukhanar heeft pijnlijke en trieste waargebeurde verhalen van vluchtelingen goed samengebracht tot fictieve gebeurtenissen en personen in haar roman.
+ Mooie cover (onder de gouden letters van de titel staan de Arabische letters).
+ Poëtisch van taal, vooral in de eerste hoofdstukken over verdriet en tranen, aandacht voor kleuren en geuren. 
-/- Halverwege de roman ebt dat poëtische taalgebruik weg, zeker in de verhaallijn over Rawiya in de middeleeuwen dat op het laatst aandoet als een jongerenroman.
+ Al lezend krijg je beter begrip voor Syriërs die op de vlucht slaan voor oorlogsgeweld en die proberen elders op de wereld een veilige plek te vinden.
+ De kaartenmaker Al-Idrisi heeft echt bestaan; ik vond het interessant om te lezen hoe men in vroegere tijden te werk ging om de wereld in kaart te brengen (Tabula Rogeriana).
+ Verwijzingen naar de positie van sterren aan de hemel.
+ Het myhtische (vogel)wezen Roc krijgt een logische plek in het verhaal.
+ Mooie beschrijvingen door de auteur van geuren, geluiden, kleuren, kruiden, etenswaar.
+ Geologie/stenen komt aan bod.
-/- De vele Arabische persoonsnamen vond ik vertragend lezen. 
-/- Begrijpelijk dat in het boek een 'ouderwetse kaart' van het gebied waar de verhalen zich afspelen is afgedrukt; toch zag ik liever een moderne kaart. Ik heb vaak op Google Maps moeten kijken om te zien waar welke stad lag. Ik ben geen Midden-Oosten kenner.
+ Origineel om een aantal gedichten bij aanvang van een hoofdstuk te plaatsen in de vorm van het land waarover het gaat.
-/- Die gedichten heb ik overgeslagen omdat ik ze onleesbaar vond. Alleen geschikt voor liefhebbers van poëzie en proza.
-/- Het verhaal van Rawiya leest snel en makkelijk, dat van Nour langzaam.
+ De verhalen zijn mooi in elkaar vervlochten, het einde is goed bedacht.

Meer begrip voor mensen die hun land moeten ontvluchten

Geregeld legde ik het boek een dag terzijde omdat ik niet goed wist of ik het uit wilde lezen. Al die Arabische namen maakte het moeilijk vlot doorlezen. Iemand met wie ik dit besprak, had hetzelfde. Toch bleven we beiden voldoende geboeid door het verhaal en lazen we de roman uit.
De kaart van zout en sterren vind ik een goede en mooie roman voor lezers die houden van verhalen die zich afspelen in het hedendaagse (en middeleeuwse) Midden-Oosten. Ook voor scholieren/docenten van middelbare scholen - denk aan de 'verplichte' boekenlijst - is het een prachtige roman om meer mee te krijgen over volwassen worden, de betekenis van verhalen, omgaan met verlies en verdriet, en het waarom van je land ontvluchten. Eén ding is zeker, na het lezen van Jennifer Zynab Joukhadars boek denk je anders over (Syrische) vluchtelingen die hun geboorteland verlaten. Niemand wil weg uit het land waar hij of zij gelukkig is. Maar om geweld te ontvluchten kun je soms niet anders.

'De kaart van zout en sterren' | Jennifer Zeynab Joukhadar | ISBN 9789026346170 | 22,50 euro paperback | Uitgeverij Ambo Anthos

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

16 augustus 2019

Een geheimzinnige cirkel in het maïsveld - Marianne Notschaele in ParaVisie - paranormale ervaringen

 
ParaVisie september 2019

Interstellair bezoek of een ander paranormaal fenomeen?

In de ParaVisie (september 2019) vind je het waargebeurde verhaal over een bijzondere ervaring. Buitenaards of buitengewoon?
Update 28-9-19: dit artikel kun je nu in zijn geheel HIER lezen.

Artikelen die ik eerder schreef voor ParaVisie kun je via dit linkje nalezen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl

14 augustus 2019

Documentaire - drieling - 'Three Identical Strangers' - opvoeding - psychologie - jeugd - nature/nurture

Documentaire over een drieling en psychologisch onderzoek
Haal een drieling uit elkaar bij de geboorte en kijk wat er gebeurt... - triest opvoedingsonderzoek

Website Pathé: "Drie vreemden worden herenigd door een bizar toeval. Bobby, Eddy en David worden geboren als identieke drielingen, maar gescheiden bij de geboorte en door drie verschillende families geadopteerd. Hun adembenemende verhaal wordt een wereldwijde sensatie die roem en faam met zich meebrengt. Ze gaan van talkshow naar talkshow, ze worden overal voor uitgenodigd en de broers starten hun gezamenlijk restaurant in New York. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt - een geheim dat meer mensen treft."

De film/docu Three Identical Strangers moet je beslist gaan kijken als je geïnteresseerd bent in 'nature/nurture', psychologie, opvoeding en/of meerlingen. Worden eigenschappen van het individu bepaald door aanleg (genetisch materiaal) of bepaald door opvoeding (leefomstandigheden)? Wat zijn de emotionele en psychische gevolgen voor deze drie jongens, gescheiden bij hun geboorte?

Omstreden onderzoek - gevolgen van (gescheiden) opvoeding

Een gefilmde documentaire over een omstreden experiment uit de jaren vijftig van de vorige eeuw in Amerika. 'Wetenschappers' haalden diverse pas geboren meerlingen uit elkaar, plaatsten de baby's in verschillende gezinnen en volgden nauwlettend hoe de opvoeding verliep. Nature, nurture? 
Een enorme ethische misser, met akelige trekjes richting Mengele-tweelingonderzoeken in WOII. 

Het is een interessante film/docu, zij het met trieste ondertoon. Welke idioot haalt het in zijn hoofd om meerlingen van elkaar te scheiden, laten adopteren door en opgroeien bij adoptie-ouders die niets van het onderzoek af weten zonder aan de emotionele gevolgen te denken voor de betrokkenen...

Aanrader voor therapeuten en psychologen. Ik heb nog lang aan deze bioscoopfilm gedacht. De docu is nu oa te zien bij 'Pathé Thuis'.

Klik hier voor filmtrailer.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

Sharda Nandram - interview - hoogleraar hindoe specialiteit en samenleving VU - reïncarnatie - religie

Foto via Pixabay


Reïncarnatie: 'Zie het als een mindset, niet als een religieus idee'.

Sharda Nandram (1966), hoogleraar hindoe-spiritualiteit en samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam werd geïnterviewd door Alexandra van Ditmars (Trouw, 6 aug. 2019).

Om iets te leren van reïncarnatie hoef je er niet in te geloven. Het artikel kun je via deze webpagina lezen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur boeken over vorige levens/reïncarnatietherapie
www.vorigelevens.nl


13 augustus 2019

"Het leven houdt niet op bij wat we hier hebben" - Femke van der Laan - 'Stad vol ballonnen' - rouwverwerking

 
Femke van der Laan in Flair 31-2019

Mooi boekje over rouw, 'Stad vol ballonnen'

Journaliste Femke van der Laan schreef na het overlijden van haar man (Eberhard, burgemeester van Amsterdam van 2010-2017) columns in 'Het Parool'. Deze stukjes zijn gebundeld tot een prachtige boekje over rouwmomenten met haar kinderen: 'Stad vol ballonnen, een jaar van rouw'.
Inkijkexemplaar: klik hier.

Quote uit Flair

In Flair 31-2019 werd Femke van der Laan geïnterviewd door Saskia Smith. Een van de vragen aan haar was deze: "Geloof je in leven na de dood?" Femke: "Voor mij houdt het leven niet op bij wat we hier hebben. Ik zou dit, zijn dood, het verdriet, zonder spiritueel kader een stuk moeilijker vinden. Dan is de dood wel heel rauw."

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl




7 augustus 2019

Uitgever en auteur Paul Kluwer overleden - hij kende zijn vrouw uit vorige levens - reïncarnatie


Foto (c) Karin Henseler, Pixabay
Paul Kluwer geloofde in reïncarnatie

Uitgever en auteur Paul Kluwer (87) overleed eind juli 2019. Hij was grondlegger van Ankh-Hermes, uitgeverij van esoterische en spirituele boeken.

Over zijn vrouw Anke zei hij, dat hij ervan overtuigd was dat hij haar al langer kende. Kluwer geloofde in reïncarnatie. 
In een interview in 'De Gelderlander' liet hij een keer weten haar te kennen uit vorige levens: "Onder meer van een klooster in Frankrijk. Ik was een monnik, zij een kruidenvrouwtje. In dit leven hebben we elkaar ontmoet tijdens de studie psychologie.”
De zaterdag voor zijn overlijden was het stel 65 jaar getrouwd.

Het artikel over zijn overlijden lees je hier (Gelderlander, 1 augustus 2019)

Reïncarnatieverhalen

Bij uitgeverij AnkhHermes kun je mijn boek/e-book kopen: Lang zullen we leven! Reïncarnatieverhalen van Marianne Notschaele-den Boer

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapie/auteur
www.vorigelevens.nl